Aktiviteter, dagsturer og opplevelser
Det er mulighet for å fiske middag fra flytebryggen. For barna er det enkelt fiskeutstyr tilgjengelig. Spør gjerne verten hvordan en får krabbe og småfisk. Det er lett å bli hektet når en ser stinte bergsugge og små kutlinger flokke seg rundt agnet.
Naustet ligger på Sokn Gard. Det er mulighet for omvisning på gården med høner, katter, sauer og melkekyr. I tillegg har vi litt grønnsakdyrking. På gården er det også 5 km turløype. https://ut.no/turforslag/1113125/soknakrossen
Følg oss gjerne på Facebook eller Instagram for inspirasjon!
Når du besøker Sokn Gard åpnes et hav av muligheter til nærområdets mange opplevelser! Vi ønsker å fremme et knippe opplevelser som du kan velge å benytte deg av under ditt opphold, enten det er fantastiske turer eller du vil oppleve Utstein Pilegrimsgard, kanskje handle lokale produkter på Klostergarden eller Galleri Utstein eller du vil ha litt tips til hvor man kan skaffe god mat?
Det er viktig for oss at ditt opphold er fylt med det innholdet du ønsker, vi har derfor forsøkt å samle de aller beste opplevelsene her på denne siden.
Soknakrossen tursti
Det er en fin tursti på Sokn Gard. Navnet Soknakrossen kommer av et steinkors som stod på sørvestspissen av Sokn. Rundturen på ca 2.5 km er delvis på jordbruksvei og delvis på beite og i strandsonen. Les hva Arkeolog Per Storemyr forteller om Soknakrossen.
Visit Utstein
Sokn Gard har utsikt til Fjøløy, Klosterøy og Finnesand der aktørene i Visit Utstein holder til. En får et fint program for dagen ved å ta en tur. Aktørene tilstreber å levere kvalitet, bærekraft, vertskap og historie. Det er ikke et mål å ha flest mulig besøkende, men utvikle konsept og opplevelser som er av høy kvalitet og er i tråd med visjon og verdier.
Preikestolen
Turen fra Preikestolen Fjellstue til Preikestolen er en av landets mest gåtte fjellturer - over 270 000 mennesker tar turen ut på det svimlende fjellplatået hvert år.
Selve gåturen ut til Preikestolen er unnagjort på under to timer for dem som er vant til å gå i ulendt terreng. For barn og utrente turgåere vil vi anslå å bruke mellom to til tre timer ein vei uten pause. Høydeforskjellen er 330 meter og distansen 3,8 km. Vel framme venter et så godt som flatt platå på 25 x 25 meter, 604 moh. Stien er betydelig oppgradert før sommeren 2015. Den er laget bredere og flere plasser er det lødd opp stein trapper. Ikke undervurder turen, den er lengre enn du tror. Husk å legge inn tid for returen også. Tur retur for en voksen person bruker de fleste 4 timer mye avhengig av hvor lang stopp en legger inn på selve Preikestolen.
Mest vanlig er det å gå denne turen mellom april og oktober - vinterstid anbefales turen ikke.
Matopplevelser i nærheten
Dersom du er på jakt etter en kulinarisk opplevelse anbefaler vi sterkt et måltid på Utstein Kloster Hotell. Her bruker de lokale råvarer og utarbeider nydelige menyer for sesongens råvarer. De har også gode alternativer for barn.
Et fint alternativ er Tommys kjøkken på Sokn Camping og Marina, i tillegg finnes fast-food muligheter på Askje, enten du vil ha Pizza eller Thai. Du finner også den nærmeste dagligvarebutikken på Askje.
Kjerag
Kjerag er majesteten i Lysefjorden øst for Stavanger. Med sine 1000 loddrette meter blir selv Preikestolen liten. Den loddrette og blankskurte granittveggen har lenge vært beundret fra fjorden, men ønsker du en annerledes opplevelse bør du ta turen opp til Kjeragplatået og Kjeragbolten. Hele turen går på merket sti (ca. 10 km) tur retur i kupert terreng med en høydeforskjell på 570 meter. Tidsbruken avhenger mye av vær og føreforhold, og om du er vant til å gå i fjellterreng. Turen er 6-7 timer pluss kjøretid fra naustet 2,5 time hver vei.
Flørlitrappene
Ta turen til Flørli i Ryfylke og gå 4.444 trappetrinn til topps! Flørlitrappene og er en av de lengste tretrappene i verden. Nydelg utsikt ut Lysefjorden og mot Preikestolmassivet. Om sommeren kan en ta ferge eller fjordcruise inn Lysefjorden som er tilpasset en tur i Flørlitrappene.
Utstein Kloster
Utstein kloster er Norges eneste bevarte middelalderkloster, beliggende i nydelige omgivelser på Mosterøy i Rennesøy kommune. Her hadde Harald Hårfagre sin kongsgård. I middelalderen var det kloster for augustinermunker og seinere fogdegård på 1700-tallet.
Utstein Kloster drives i dag som museum, konferansested, selskapslokaler og konsertarena. Klosteret ligger på Klosterøy.
Utstein opptrer i historiske kilder allerede på 1000-tallet, og da som kongsgård for Harald Hårfagre etter slaget i Hafrsfjord i år 872. Klosteret ble bygd fra 1260-årene, men det er mulig at noen bygningsdeler er eldre og skriver seg fra et tidligere kongsgårdanlegg. Kirken er enestående i sitt slag i Norge, med tårnet plassert midt mellom kor og skip.
Munkene tilhørte augustinerordenene. De hadde en streng disiplin med regelmessig bønn, skriftlesning og messer. Klosteret har neppe hatt mer enn 12 munker på det meste, men hadde trolig et betydelig antall tjenestefolk som stod for bl.a gårdsstell, bygningsarbeid og matlaging. Klosteret eide betydelige jordeiendommer og hadde nok inntekter til å brødfø 250 personer årlig.
Sjernarøyane
Utforsk øyene! En av de beste turopplevelsene man kan ha (i våre øyne) er til Sjernarøyene, en perfekt dagstur fra Sokn Gard. Sjernarøyene er en øygruppe i gamle Finnøy kommune. Øyene er lokalisert i Nedstrandsfjorden, vest for Ombo og nord for Finnøy. I 2014 var øyene bebodd av 365 personer. Navnet kommer fra det norrøne ordet "Sjorn" som betyr tallet "Syv", grunnet at øygruppen historisk sett hadde syv bebodde øyer. I dag er det flere øyer som tilhører gruppen, deriblant Kyrkjøy, Bjergøy, Eriksholmen, Tjul, Nord-Hidle, Aubø, Helgøy og Nord-Talgje. De ubebodde øyene er Hestholmen, Finnborg, Lundarøynå, Norheimsøynå, Norheimslamholmen, Staup, Fiskholmane og flere andre små øyer. Kirken i Sjernarøy ligger på hovedøyen Kyrkjøy. Øygruppen har ikke fastlandsforbindelse, men mange bruer knytter øyene sammen. Nord-Hidle er ikke tilknyttet noen annen øy. Det er flere fergeforbindelser som knytter Sjernarøyene til fastlandet.
Månafossen
Månafossen er rangert som nr. 9 i Norge, og regnes som en av fylkets største turistattraksjoner. Turen bør imidlertid ikke ende her. Du klarer godt en liten klatretur til, og før neste halvtime har gått, åpner landskapet seg: Du står plutselig på Mån hvor Jæren Friluftsråd har restaurert den gamle fjellgarden. Helt fram til 1915 bodde det folk her ved innfallsporten til Fidjadalen. Er det regn i luften er sjansen for å se en mektig foss et kvarter – tjue minutt fra parkeringsplassen større enn om det ikke har regnet på en stund. En tur til Månafossen kan godt kombineres med middag og besøk på Byrkjedalstunet.
Museum i Stavanger
I og nær sentrum av Stavanger ligger de fleste av museene. Stavanger museum rommer Norsk barnemuseum, naturhistoriske og byhistoriske utstillinger. Stavanger maritime museum, Norsk hermetikkmuseum og det nye Grafisk museum finner du i gamle Stavanger. Ved Mosvannet ligger Stavanger kunstmuseum og i Hillevåg; Stavanger skolemuseum. Villaen Breidablikk, samt lystgården og kongeboligen Ledaal ligger på Egenes. Oljemuseet har et nasjonalt ansvar for norsk oljehistorie. Arkeologisk museum har mange gjenstander fra Ryfylke og Jæren.
Norges eneste bevarte middelalderkloster, Utstein kloster, ligger nær naustet og er verdt et besøk.
Bruhalsen, Kultursti
Nærliggende Sokn kan du få en kort og fin tur på ca 5km.
På tvers av øya Bru går det en kultursti som i innhold og plassering er unik i sitt slag. Kulturstien ble åpnet i 2008 i forbindelse med Stavangers posisjon som europeisk kulturhovedstad.
Rennesøy Hodnet (Rennesøyhornet)
Maken til utsikt skal du lete lenge etter. Rennesøyhodnet ligger midt i Ryfylkebassenget og gir en fantastisk utsikt til alle kanter. Kun en kort biltur (15 minutter) fra Sokn. Selve turen kan startes fra flere utgangspunkter alt etter lengde og vanskelighetsgrad.
Ørnhaug besøk og aktivitetstun
Ørnhaug skaper opplevelser for barnefamilier. Dyr, lek og moro. Åpent hver dag i skoleferier og hver helg 10.00-17.00
Åmøy Alpakkagård
Alpakkagården har drevet med alpakka siden 2013. Flokken deres har vokst for hvert år. Her kan du være med på Alpakkavandring og handle de mykeste alpakkaull-produktene.